Παραδοσιακά τσουρέκια
Ingredients
Για τη ζύμη
- 3500 γρ ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ – ΜΥΛΟΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
- 1200 γρ ζάχαρη
- 750 γρ γάλα αγελαδινό πλήρες 3,5% λιπαρά
- 500 γρ νερό χλιαρό
- 450 γρ αγελαδινο βούτυρό (Λιωμένο χλιαρό)
- 275 γρ νωπή μαγιά
- 12 αυγά + 3 κρόκους για το άλλειμα
- 10 γρ αλάτι
- 10 γρ κακουλέ
- 15 γρ μαχλέπι
- 4 σπυριά μαστίχα Χίου (αλεσμένα με 1 κ.σ. ζάχαρή)
- Ξύσμα απο 2 ακέρωτα πορτοκάλια
Για τη διακόσμηση
- Σουσάμι
- Αμύγδαλο φιλέ
Instructions
Προζύμι
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό και τη μαγιά
- Προσθέτουμε 650 γρ αλεύρι και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε αυτό το προζύμι μία ώρα περίπου σε ζεστό χώρο για να φουσκώσει.
Ζύμη
- Σε μία μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι αλάτι, κακουλέ, μαχλέπι μαστίχα Χίου και το ξύσμα.
- Σε ένα λάκκο στη μέση ρίχνουμε το προζύμι και το λιώνουμε προσθετοντας το χλιαρό γάλα τη ζάχαρη λιωμένα και τα αυγά χτυπημένα.
- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά, βουτώντας τα χέρια μας στο λιωμένο και χλιαρό βούτυρο, έως ότου τελειώσει το βούτυρο και γίνει το μείγμα μας μαλακό και πολύ ελαστικό. (Τουλάχιστον 10 λεπτά ζύμωμα).
- Το σκεπάζουμε καλά και το αφήνουμε για 2 ώρες σε ζεστό χώρο για να φουσκώσει.
- Αφού φουσκώσει το αδειάζουμε στον πάγκο εργασίας μας.
- Το κόβουμε σε κομμάτια των 200 γρ και τα πλάθουμε σε μπαστούνια.
- Τα πλάθουμε σε πλεξούδες
- Τα βάζουμε σε χαρτί ψησίματος και τα κρατάμε μισή ώρα με τρία τέταρτα της ώρας μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο
- Τα αλείφουμε με μείγμα χτυπημένου κρόκου αυγού με λίγο νερό.
- Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ, σουσάμι και καστανή ζάχαρη.
- Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις πάνω-κάτω στους 160° C για 40 -45 λεπτά της ώρας.
Leave a Reply