Παραδοσιακή σουσαμόπιτα της γιαγιάς Παναγιώτας

Παραδοσιακή σουσαμόπιτα της γιαγιάς Παναγιώτας

Prep Time 20 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 50 minutes

Ingredients
  

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας Ιωνική σπιτική ζύμη
  • 500 γρ καρύδια
  • 300 γρ σουσάμι
  • 2 κ.σ κανέλα
  • 1/2 κ.γ γαρύφαλλο
  • 1 βανίλια
  • 1/2 ποτήρι φρυγανιά
  • Ξυσμα απο ενα πορτοκαλί

Για το σιρόπι

  • 4 κούπες νερό
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1/2 λεμόνι

Instructions
 

Για τη πίτα

  • Ρίχνουμε το σουσάμι μέσα στο μούλτι και το χοντροκόβουμε.
  • Αδειάζουμε σε ένα μπολ.
  • Χοντροκόβουμε και τα καρύδια.
  • Αδειάζουμε στο ίδιο μπολ τα ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τη φρυγανιά, την κανέλα.τη βανίλια ,το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί (καλό θα είναι από τα ταψιά τα οποία έχετε μαζί με το φούρνο σας μεγάλου μεγέθους.)
  • Απλώνουμε στον πάτο 3 φύλλα κρούστας λαδωμένα.
  • Στη συνέχεια απλώνουμε κάθε φύλλο κρούστας το λαδώνουμε και προσθέτουμε τρεις χούφτες από τη γέμιση.
  • Μόλις φτάσουμε στο τελευταίο φύλλο πατάμε ελαφρά το πάνω μέρος κόβουμε τα σημεία που προεξέχουν και κλείνουμε με τα δάχτυλά μας τις γωνίες.
  • Χαράζουμε την πίτα σε διαγώνια κομμάτια.
  • Σε ένα κατσαρολάκι καίμε λίγο από το λάδι και με ένα πινέλο απλώνουμε στο κάθε κομμάτι.
  • Ψήνουμε στους 200 °C στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει και από την πάνω και από την κάτω πλευρά.

Για το σιρόπι

  • Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη το νερό και το λεμόνι και αφήνουμε να κοχλάσει.
  • Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Όπως είναι καυτό το σιρόπι ρίχνουμε μία κουτάλα σιγά-σιγά στην πίτα.
 - 
English
 - 
en
Estonian
 - 
et
French
 - 
fr
German
 - 
de
Greek
 - 
el
Italian
 - 
it
Japanese
 - 
ja
Russian
 - 
ru
Spanish
 - 
es
Swedish
 - 
sv