Παραδοσιακή σουσαμόπιτα της γιαγιάς Παναγιώτας
Ingredients
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας Ιωνική σπιτική ζύμη
- 500 γρ καρύδια
- 300 γρ σουσάμι
- 2 κ.σ κανέλα
- 1/2 κ.γ γαρύφαλλο
- 1 βανίλια
- 1/2 ποτήρι φρυγανιά
- Ξυσμα απο ενα πορτοκαλί
Για το σιρόπι
- 4 κούπες νερό
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1/2 λεμόνι
Instructions
Για τη πίτα
- Ρίχνουμε το σουσάμι μέσα στο μούλτι και το χοντροκόβουμε.
- Αδειάζουμε σε ένα μπολ.
- Χοντροκόβουμε και τα καρύδια.
- Αδειάζουμε στο ίδιο μπολ τα ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τη φρυγανιά, την κανέλα.τη βανίλια ,το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Λαδώνουμε ένα ταψί (καλό θα είναι από τα ταψιά τα οποία έχετε μαζί με το φούρνο σας μεγάλου μεγέθους.)
- Απλώνουμε στον πάτο 3 φύλλα κρούστας λαδωμένα.
- Στη συνέχεια απλώνουμε κάθε φύλλο κρούστας το λαδώνουμε και προσθέτουμε τρεις χούφτες από τη γέμιση.
- Μόλις φτάσουμε στο τελευταίο φύλλο πατάμε ελαφρά το πάνω μέρος κόβουμε τα σημεία που προεξέχουν και κλείνουμε με τα δάχτυλά μας τις γωνίες.
- Χαράζουμε την πίτα σε διαγώνια κομμάτια.
- Σε ένα κατσαρολάκι καίμε λίγο από το λάδι και με ένα πινέλο απλώνουμε στο κάθε κομμάτι.
- Ψήνουμε στους 200 °C στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει και από την πάνω και από την κάτω πλευρά.
Για το σιρόπι
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη το νερό και το λεμόνι και αφήνουμε να κοχλάσει.
- Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Όπως είναι καυτό το σιρόπι ρίχνουμε μία κουτάλα σιγά-σιγά στην πίτα.
Leave a Reply