Παστίτσιο της μαμάς

Παστίτσιο της μαμάς

Prep Time 30 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour 15 minutes
Servings 8

Ingredients
  

Για το κιμα

  • 500 gr κιμάς ανάμεικτος
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • 2 ντομάτες τριμμένες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Ελαιόλαδο

Για τη μπεσαμέλ

  • 1 λίτρο ζεστό γαλα
  • 8 κ.σ. βούτυρο φυτικό
  • 9 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ κοφτές
  • Μοσχοκάρυδο
  • 3 φέτες γκούντα
  • Πιπέρι
  • 2 αυγα
  • 1/2 κουταλιά βούτυρο φυτικό για το τέλος

Για τα μακαρόνια

  • 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
  • 2 κ.σ. φετα τριμμένη στο χέρι
  • 1 αυγό
  • 1/2 κούπα γάλα
  • Φρυγανιά σκόνη

Instructions
 

Για τα μακαρόνια

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε 1.5 λίτρο νερό και 1 κ.σ αλάτι.
  • Μόλις κοχλασει προσθετουμε τα μακαρόνια αφήνουμε να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Στραγγίζουμε και αδειάζουμε στην κατσαρόλα.
  • Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το αυγό και το γάλα.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα.

Για το κιμα

  • Σπάμε το κιμά με λάδι μέχρι να ασπρίσει.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το αλάτι ,το πιπέρι,το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο.
  • Ρίχνουμε το πελτέ και το ανακατεύουμε καλά στο μείγμα.
  • Στο τέλος προσθέτουμε τις ντομάτες και το ξυλάκι κανέλας και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
    (Αν οι ντομάτες δεν είναι πολύ ώριμες προσθέτουμε 1 φλυτζάνι νερό.)

Για την μπεσαμέλ

  • Στη σωτέζα ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει
  • Προσθέτουμε το αλεύρι κουτάλια-κουτάλια να ψηθεί καλά.
  • Αδειάζουμε τμηματικά το γάλα στο μείγμα και ανακατεύουμε γρήγορα.
  • Προσθετουμε το γκούντα το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι.
  • Αποσύρουμε από τη φώτια προσθετουμε τα αυγά και το υπόλοιπο βούτυρο για να γυαλίσει.

Για το παστίτσιο

  • Σε ένα ταψί ρίχνουμε το τη φρυγανιά ,τη μισή ποσότητα μακαρόνια και 1 κ.σ φέτα.
  • Στην συνέχεια προσθετουμε όλο κιμά και την υπόλοιπη ποσότητα μακαρονιών με την υπόλοιπη φέτα.
  • Αδειάζουμε όλη την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα φρυγανιά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις στη τελευταία σκάλα για 45 λεπτα μέχρι να ροδίσει.
Share via
Copy link