Παστίτσιο της μαμάς
Ingredients
Για το κιμα
- 500 gr κιμάς ανάμεικτος
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- Πιπέρι
- Αλάτι
- 2 ντομάτες τριμμένες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ
- 1 λίτρο ζεστό γαλα
- 8 κ.σ. βούτυρο φυτικό
- 9 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ κοφτές
- Μοσχοκάρυδο
- 3 φέτες γκούντα
- Πιπέρι
- 2 αυγα
- 1/2 κουταλιά βούτυρο φυτικό για το τέλος
Για τα μακαρόνια
- 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
- 2 κ.σ. φετα τριμμένη στο χέρι
- 1 αυγό
- 1/2 κούπα γάλα
- Φρυγανιά σκόνη
Instructions
Για τα μακαρόνια
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε 1.5 λίτρο νερό και 1 κ.σ αλάτι.
- Μόλις κοχλασει προσθετουμε τα μακαρόνια αφήνουμε να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Στραγγίζουμε και αδειάζουμε στην κατσαρόλα.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το αυγό και το γάλα.
- Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα.
Για το κιμα
- Σπάμε το κιμά με λάδι μέχρι να ασπρίσει.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το αλάτι ,το πιπέρι,το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο.
- Ρίχνουμε το πελτέ και το ανακατεύουμε καλά στο μείγμα.
- Στο τέλος προσθέτουμε τις ντομάτες και το ξυλάκι κανέλας και αφήνουμε να πάρει μια βράση.(Αν οι ντομάτες δεν είναι πολύ ώριμες προσθέτουμε 1 φλυτζάνι νερό.)
Για την μπεσαμέλ
- Στη σωτέζα ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει
- Προσθέτουμε το αλεύρι κουτάλια-κουτάλια να ψηθεί καλά.
- Αδειάζουμε τμηματικά το γάλα στο μείγμα και ανακατεύουμε γρήγορα.
- Προσθετουμε το γκούντα το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι.
- Αποσύρουμε από τη φώτια προσθετουμε τα αυγά και το υπόλοιπο βούτυρο για να γυαλίσει.
Για το παστίτσιο
- Σε ένα ταψί ρίχνουμε το τη φρυγανιά ,τη μισή ποσότητα μακαρόνια και 1 κ.σ φέτα.
- Στην συνέχεια προσθετουμε όλο κιμά και την υπόλοιπη ποσότητα μακαρονιών με την υπόλοιπη φέτα.
- Αδειάζουμε όλη την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα φρυγανιά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις στη τελευταία σκάλα για 45 λεπτα μέχρι να ροδίσει.
Leave a Reply