Παραδοσιακά μελομακάρονα

Παραδοσιακά μελομακάρονα

Ingredients
  

Για την ζύμη

  • 450 γρ Αλεύρι γ.ο.χ Μύλοι Γρεβενών Γιαννακόπουλος
  • 1/2 κ.γλ. Μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γλ. Γαρύφαλλο
  • 1&1/2 κ.γλ. Κανέλα
  • 120 γρ Ηλιέλαιο Γιαχανάς
  • 120 γρ Ελαιόλαδο Καρπέα 
  • 2 κ.γλ. κοφτό Σόδα μαγειρική
  • 25 γρ Κονιάκ
  • 80 γρ Χυμός από φρέσκο πορτοκαλί
  • 100 γρ Ζάχαρη
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

Για το σιρόπι

  • 200 γρ Μέλι Ανθέων Γραμποβας 
  • 200 γρ Ζάχαρη
  • 200 γρ Νερό
  • 1 Πορτοκάλι ακέρωτο
  • Αλεσμένο καρύδι Αχιλλέας ξηροί καρποί

Instructions
 

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε τη ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό, ένα ολόκληρο πορτοκαλί κομμένο στη μέση και τα stick κανέλας.
  • Βάζουμε να βράσει για 4 λεπτά.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.

Για την ζύμη

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν.
  • Σε ένα άλλο μπολ έχουμε ρίξει το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη,το κονιάκ, τη κανέλα και προσθέτουμε και το γαρύφαλλο.
  • Βάζουμε πάνω στη ζυγαριά το μείγμα μας για να προσθέσουμε το ηλιέλαιο.
  • Ρίχνουμε τη σόδα φαγητού μέσα στο ποτήρι με το φρέσκο χυμό.
  • Ρίχνουμε μέσα στο υπόλοιπο μείγμα το χυμό.
  • Προσθέτουμε μέσα στο αλεύρι το ξύσμα.
  • Ρίχνουμε σιγά-σιγά  το αλεύρι μέσα στο υγρό μείγμα.
  • Ουσιαστικά αφήνουμε το αλεύρι να απορροφηθεί από το υπόλοιπο μείγμα.
  • Δεν το δουλεύετε δεν είναι ψωμί δεν είναι ζύμη η όποια θέλει πάτημα.
  • Αγκαλιάζετε τη ζύμη όσο πιο γλυκά μπορείτε.
  • Πλάθουμε σε μέγεθος καρυδιού σε μικρούς ρόμβου με απαλές άκρες.
  • Τρυπάμε με ένα πιρούνι απο πάνω με αυτό το τρόπο βοηθάμε μετά και το σιρόπι να εισχωρήσει στα μελομακάρονα.
  • Ψήνουμε 25 λεπτά στους 160°C.
  • Ρίχνουμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι και αφήνουμε 5 δευτερόλεπτα την κάθε πλευρά.
  • Στολίζουμε με τριμμένο καρύδι. 
 - 
English
 - 
en
Estonian
 - 
et
French
 - 
fr
German
 - 
de
Greek
 - 
el
Italian
 - 
it
Japanese
 - 
ja
Russian
 - 
ru
Spanish
 - 
es
Swedish
 - 
sv