Παραδοσιακά μελομακάρονα
Ingredients
Για την ζύμη
- 450 γρ Αλεύρι γ.ο.χ Μύλοι Γρεβενών Γιαννακόπουλος
- 1/2 κ.γλ. Μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γλ. Γαρύφαλλο
- 1&1/2 κ.γλ. Κανέλα
- 120 γρ Ηλιέλαιο Γιαχανάς
- 120 γρ Ελαιόλαδο Καρπέα
- 2 κ.γλ. κοφτό Σόδα μαγειρική
- 25 γρ Κονιάκ
- 80 γρ Χυμός από φρέσκο πορτοκαλί
- 100 γρ Ζάχαρη
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
Για το σιρόπι
- 200 γρ Μέλι Ανθέων Γραμποβας
- 200 γρ Ζάχαρη
- 200 γρ Νερό
- 1 Πορτοκάλι ακέρωτο
- Αλεσμένο καρύδι Αχιλλέας ξηροί καρποί
Instructions
Για το σιρόπι
- Βάζουμε τη ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό, ένα ολόκληρο πορτοκαλί κομμένο στη μέση και τα stick κανέλας.
- Βάζουμε να βράσει για 4 λεπτά.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
Για την ζύμη
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν.
- Σε ένα άλλο μπολ έχουμε ρίξει το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη,το κονιάκ, τη κανέλα και προσθέτουμε και το γαρύφαλλο.
- Βάζουμε πάνω στη ζυγαριά το μείγμα μας για να προσθέσουμε το ηλιέλαιο.
- Ρίχνουμε τη σόδα φαγητού μέσα στο ποτήρι με το φρέσκο χυμό.
- Ρίχνουμε μέσα στο υπόλοιπο μείγμα το χυμό.
- Προσθέτουμε μέσα στο αλεύρι το ξύσμα.
- Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι μέσα στο υγρό μείγμα.
- Ουσιαστικά αφήνουμε το αλεύρι να απορροφηθεί από το υπόλοιπο μείγμα.
- Δεν το δουλεύετε δεν είναι ψωμί δεν είναι ζύμη η όποια θέλει πάτημα.
- Αγκαλιάζετε τη ζύμη όσο πιο γλυκά μπορείτε.
- Πλάθουμε σε μέγεθος καρυδιού σε μικρούς ρόμβου με απαλές άκρες.
- Τρυπάμε με ένα πιρούνι απο πάνω με αυτό το τρόπο βοηθάμε μετά και το σιρόπι να εισχωρήσει στα μελομακάρονα.
- Ψήνουμε 25 λεπτά στους 160°C.
- Ρίχνουμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι και αφήνουμε 5 δευτερόλεπτα την κάθε πλευρά.
- Στολίζουμε με τριμμένο καρύδι.
Leave a Reply